9 Nisan 2015 Perşembe

Twitter Fenomenliği İsim Rehberi

Son zamanlarda Twitter' da süregelen bir durumu fark ettim. Aslında çok önceden beri var olan bir durumdu. Ama yeni dikkatimi çekti ne yalan söyleyeyim. Önceden umuruma bile değildi.


Efendim neymiş o durum diyeceksiniz. "Fenomen" isimleri. Ya da fenomen olmaya çalışan insan isimleri. Aynı İstanbullu rock grubu isimleri gibi, bu isimlerde de bir acayiplik var. Ben de üşenmedim, oturdum ve size bu isimlerin bir analizini yaptım. Afiyet olsun.

İlk önce kadın ve erkekleri ayırmam gerekiyor. Sonunda hepsi aynı kapıya çıkacak gerçi. Kadınlardan başlayalım.


1. Kadınsan "hanım, prenses, miss, matmazel ve hatta mademoiselle gibi kelimeleri kullanacaksın. Ama mesela "bilmem ne hanım" değil "bilmem neyin hanımı" diyeceksin. Güdüllü Prensesi gibi. Gönüllerin Leydisi gibi. Ne bileyim, Kitaplığın Hanımı gibi.

2. Üstte verdiğim örneklere dayanarak, eğer ikinci kelimeniz yabancı çağrışımlı ise ilk kelimeniz mutlaka bir köy veya kasaba ismi olmalı. İkinci kelime ne kadar batılı ise ilk kelime o kadar doğulu olmalı. Ya da tam tersi. Bağcılar Leydisi, Zonguldak Ereğlisi Matmazeli, Kızılcahamam Prensesi, Çekoslovakya Teyzesi, bu şekilde yani.

3. Çok garip bir şekilde kadınlar "paçoz, yelloz, yosma" gibi kelimeleri de kullanmaktalar. Acayip...


Gelelim erkeklere:

1. Kadınlar için olan ilk iki kural geçerli burada da. "Bey, beyzade, paşa, efendi, paşazade" gibi kelimeler çok kullanılmakta. Ama işte kadınlardaki gibi bu sefer Güdüllü Monşeri, Kuala Lumpur Paşazadesi gibi kullanacaksınız.

2. Soyadını olduğu gibi kullanan ama ilk ismini yabancı ellerden seçen erkekler de mevcut. Jonathan Mıngıllıoğlu gibi (öyle biri yok, varsa da bilmiyorum). Ricardo Öztürk gibi. Tabii bunun tam tersi de olabilir. Adını olduğu gibi yazıp soyadını değişen olabilir. Ama bu soyadı bu sefer hoşlandığı film karakterlerinin isimleri olabilir. Selahattin Durden gibi.


3. Erkeklerde uydurma kelime uydurup kendine isim olarak seçenler de mevcut bildiğiniz gibi. Asgande Tusgandi gibi isimler uyduracaksın. Biraz halka yaklaştırmak için sonuna başına bey, bay bir şeyler yerleştir işte.

4. Erkeklerde bir de kendi çaplarında esprili şakalı isim adaptasyonlar da çok gidiyor bu sıralar. Marco Paşazade Sezai de mesela. Kül Tigin Recai mesela. İbrahim A. Dumas, Sigmund Necmettin Tüzelkişilik, yardır gitsin, sınırı mı var bunların?


Tüm bunları yaptığınızda insanlar direkt olarak sizin fenomen olabileceğinizi düşünüp takibe alıyor. Tavsiye.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder